Как реагират депутатите на наложеното вето на Изборния кодекс: Президентът Румен

...
Как реагират депутатите на наложеното вето на Изборния кодекс: Президентът Румен
Коментари Харесай

Румен Радев: Парламентът подмени характеристиката на машинното гласуване

Как реагират депутатите на наложеното несъгласие на Изборния кодекс: 

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на Изборния кодекс. От претекстовете излиза наяве, че президентът не е склонен с опцията да се гласоподава смесено посредством хартиена бюлетина и машина, написа. 

В претекстовете си Радев акцентира, че Народното събрание е подменил характерността на машинното гласоподаване. По-късно даде обяснения от Брюксел. 

" Знаете, че машинното гласоподаване преодоля един от огромните дефекти на нашия избирателен развой, а точно недействителните бюлетини. То спомогна доста да се понижи следеният избор. Затова не мога да приема, че с този закон на процедура се трансформира характерността на машинното гласоподаване ", установи той. 

Радев продължи с рецензиите си.

" Не мога да приема, че слага партиите при разнообразни условия - т.е. единствено тези, които са преодолели бариерата от над 4%, имат достъп до машинния код ", добави президентът.

Радев е на мнение, че се попречва гласуването на българите в чужбина и обръща внимание, че с измененията в закона Народното събрание напълно отстранява даже концепциите за бъдещо " отдалечено гласоподаване ". 

Реакциите от Народното събрание пристигнаха незабавно. След като водачът на ГЕРБ съобщи преди дни, че в случай че президентът наложи несъгласие, ще помоли депутатите си да го поддържат, в този момент от партията обявиха, че ще гласоподават против връщането на закона. 

Вносителите от Българска социалистическа партия също няма да поддържат ветото.

" Не одобряваме тези претекстове, не звучи съществено ", безапелационна бе Корнелия Нинова. 

От " Продължаваме промяната ", Демократична България, " Възраждане " и " Български напредък " останаха удовлетворени. 

" Ще подкрепим това несъгласие ", акцентира ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров. От Движение за права и свободи - третата партия от така наречен " хартиена коалиция ", с чиито гласове минаха измененията, отхвърлиха коментар.

Промените в Изборния кодекс бяха гласувани на 2 декември по време на 18-часово съвещание с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и БПС.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР